Dårars försvarstal

Jag gick på kommunstyrelsen information igår (2012-03-06) Och tänkte mig få lyssna till människor som kunde förklara hur det egentligen var. Det var ändå kommunanställda tjänstemän som skulle berätta hur det låg till, vi hade Rodrets tillförordnade vd Olle Högdahl som informerade om att Öviks energi behövde 60 miljoner extra för ett andrum och viss marginal.

Han pratade om Sekab/Nekas oförmåga att lämna koncernbidrag under pågående år på 60 miljoner kronor. Jag hoppas nu att ÖEAB (Öviks energi AB) inte behöver dessa pengar för att stärka likviditeten (kassan) utan att det bara är en transaktion för att förändra intäkterna, dvs resultaträkningen, och resultaträkningen är i princip helt ointressant för hur kassan ser ut. Om nu ÖEAB är i ringande behov av dessa 60 miljoner för kassaflödet, ta då och låna dessa pengar eller utöka checkkredit som vilket annat företag som helst får lov at göra. Kostnaden för den krediten är dock ”bara” 2,5 miljon per år om ÖEAB får låna till 4% ränta.
Sen borde en Tf VD för Rodret AB ha den kunskapen att en intäkt som man vet kommer kan man preliminärt boka upp i sin resultaträkning.
Olle pratade också om att de skulle ”benchmarka” ÖEAB, vara lite slängd med utländska uttryck är helt ok, men i Sverige kan vi säga att vi jämför saker också, Benchmark är inte någon speciell process vi importerat från England eller USA. Jag hoppas Olle i fortsättningen läger vikten vid att lära sig skillnaden på inkomst, intäkt och inbetalning.

Ska man nu se till det egentliga problemet på ÖEAB så får man nog stava det till Kristina Säfsten som den 25:e september 2010 går ut i ortstidningen (http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.2362169-ljusning-for-ovik-energi)och berättar om ljusningen i ÖEAB, de skulle minsann gå ca nio (9) miljoner plus, naturligtvis var det en delårs rapport och preliminära siffror.
Men att ta fel på plus nio miljoner september 2010 till minus nästan en miljard, eller 900 miljoner som presenterades den 23:e januari 2012 (http://allehanda.se/start/1.4313697-pressmeddelandet-fran-ovik-energi), det kan inte vara annat än att man ljugit om siffrorna i början och på ett väldigt utstuderat sätt ljugit för revisorer och i förlängningen kommun innevånarna.

Sen person nummer två som sitter som kommunal tjänsteman, och borde i och med detta vara rätt partineutral, Mikael Öhrling. Ja vad kan man säga om denna man som ger ett gott intryck och känns väldigt professionell när han uttrycker sig.
Men när han stämmer upp i kör och färgar siffror tillsammans med Elvy kan inget annat än besvikelsen slå en rätt hårt. Att sitta och säga att kommunens soliditet är god och stark när den i själva verket faller som en sten i vatten. Sen kanske de borde förklara vad soliditet innebär istället för att fara med fina ord som en vanlig människa inte förstår. Men på ett enkelt sätt så betyder soliditet hur förmögen kommunen är, det är ett sätt att se hur betalningsstark kommunen är på lång sikt. Att soliditeten sjunker är inget annat än katastrof, och i Örnsköldsvik så har den tappat från 40,2% till 22,2% på fem år så i runda tal har den fallit med nästan 50% Detta går att se själv på kommunens hemsida (http://www.ornskoldsvik.se/download/18.30a5849913030e06772800014672/%C3%85rsredovisning2010.pdf sidan 37)

Sen som Ordförande i kommunstyrelsen sitta och berätta hur kommunen har gått med vinst de sista åren är inte heller annat än lögn, hade man tagit upp den verkliga vinsten inom koncernen, dvs. att ÖEAB har gått minus 900 miljoner kronor på några stackars år, ja då hade kommunens resultat inte varit detsamma.

En helt vanlig och uppgiven medborgare

Annonser

Om Fattig

En vanlig kille med skulder och tillgångar har även ett betalkort..inte så vanligt bland såna som jag =O Visa alla inlägg av Fattig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: