Kronofogden? fylla på jobbet?

Hittade precis en dam till som sitter med på de dagliga fylle festerna på kronofogdens kontor.
Annika Sydberger Norrman hette damen i fråga denna gång, hon svarade på frågor hos DN härom dagen
Ett litet krav man borde ha, tycker då jag, är att det hur det fungerar på riktigt, och inte bara nån knepig verklighet som uppstår efter de har korkat upp Explorer flaska #2

Nedan följer ett urval av frågor och svar, har även lagt till svar från verkligheten


Mamma: Hej! Borde inte sms-lånen försvinna? Jag antar att skulder hos er ökar just på grund av dessa lån och att det är främst ungdomar som drabbas.

Annika Sydberger Norrman: Vi ser en minskning av den skuldtypen just hos ungdomar. Vi hoppas óch tror att det beror på den debatt som varit just kring sms-lån och vilka konsekvenserna kan bli om man inte betalar i tid.

Verkligheten: Av någon knepig anledning minskar de hos oss, trots att vi gör vad vi kan för att inte påverka lagstiftningen att kreditgivarna borde få ett större ansvar vid kreditbedömningen


Mats: 
Hur kan det komma sig att de som redan har många krediter kan skaffa sig ännu fler, sker ingen kontroll? Jag tänker på de man ser i programmet ”Lyxfällan”, de flesta där har ju både blancolån och krediter i massor.

Annika Sydberger Norrman: Det är ju alltid upp till den som lånar ut pengar att göra en bedömning i det enskilda fallet och till vilken risk man vill ta.

VerklighetenDet är ju alltid upp till den som lånar ut pengar att göra en bedömning i det enskilda fallet och till vilken risk man vill ta. Men vi struntar faktiskt i vilket, vi hjälper villigt till att driva in skulden oavsett under vilka premisser lånet blivit beviljat.

Doris: Min 22-årige son har skulder hos kronofogden. Vi har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa honom med dem. Hur ska han lösa dem? Att ta ett banklån för att lösa dem, går väl inte eftersom han inte har fast inkomst, och betalningsanmärkningar? Ska de bara ligga där och samla ränta på ränta? Kan han göra en avbetalningsplan? Hos kronofogden eller dem han har skulder hos? Hur ska han prioritera?

Annika Sydberger Norrman:Det bästa är att han tar kontakt med de olika fordringsägarna. Att få en avbetalningsplan med kronofogden är inte möjligt. Mitt råd är också att han kontaktar budget- och skuldrådgivaren i den kommun han bor i. Kanske har ni föräldrar möjlighet att följa med honom och fortsätta att vara stöd för honom

Verkligheten: Det enda han kan göra egentligen är att betala hela skulden direkt, och som vi säger här på kronofogden, betala till inkasso för då minskar inte kapitalet, då har räntan någon grund att växa på igen.


Camilo Gyllbäck: Kan man bli av med sin skuld genom att begära sig själv i personlig konkurs?
Annika Sydberger Norrman:Nej, en konkurs innebär inte att du blir av med dina skulder.
Verkligheten:Nej, vi inom kronofogden vet om att detta är ett helt meningslöst förfarande som bara innebär kostnader för staten, därför har vi bestämt att vi vill fortsättningsvis ha det på detta sätt. Det vore väldigt dumt att låda detta tillstånd bara råda för dem som har ett företag registrerat i sitt namn, för då skulle konkurs förfarandet få någon form av funktion.


Milla: Jag har en inneboende hos mig som har hamnat hos kronofogden. Hur Fungerar det om det skulle bli aktuellt med en utmätning?
Annika Sydberger Norrman:Du bör redan nu tala med din inneboende om att du känner till att han har skulder. Jag är övertygad om attt det är viktigt att ”spela med öppna kort”.Kanske har han redan betalt. Hör med honom om det i hans fall är aktuellt med utmätningsförrättning i bostaden.Tala om att du i så fall vill närvara. Har du fler frågor kring just den här situationen är du välkommen att ringa till vårt Kundservice 0771-737300
Verkligheten:Det ska du bara låta vara, för vi kommer att mäta ut alla saker av värde i bostaden, kan du sedan bevisa att det är dina så kan du eventuellt återfå dem, men vi kommer att strida rätt hårt och anse att det är samägd egendom, vi  drar oss inte för att överklaga även tingsrättdomar som går oss emot


Annonser

Om Fattig

En vanlig kille med skulder och tillgångar har även ett betalkort..inte så vanligt bland såna som jag =O Visa alla inlägg av Fattig

2 responses to “Kronofogden? fylla på jobbet?

 • annette

  hej hej.
  har läst lite bakåt i din blog om det här med barnomsorgs fakturan
  ja jösses vilket beteende från människan.
  här fick jag en gång ett inkassokrav från sjukhuset att fakturan inte va betald.
  jag ringde upp inkasso och talade om att fakturan va betald datum och att han kunde kontakta deras ekonomiavdelning och be de kolla det datumet.
  han ringer upp en stund senare och säger,ja de hittade en inbetalning,men den står inte i ditt namn.
  då säger jag rakt ut: nej för min sambo betalde den från sitt konto!
  han heter xxxxx det ser de väl? det spelar väl ingen roll VEM i ett hushåll som betalar en faktura det viktigaste är väl ATT fakturan är betald? inkassomannen höll med.
  jag slapp betala inkassofakturan,för de va ju de som hade fel.

  • Fattig

   De hittar de mest konstiga ursäkter då det gått fel, som sagt har det ingen betydelse vem som betalar, huvudsaken den betalas… Men allt som oftast så kommer dessa människor hellre med ett sånt konstigt uttalande istället för att bara säga…. Ursäkta, vi har gjort fel…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: